Escoliosi

Què és?

L’escoliosi és una desviació lateral i rotació de la columna vertebral de més de 10º que es pot apreciar en una radiografia. És una deformació de la columna i no s’ha de confondre amb una mala postura. L’escoliosi afecta majoritàriament a les dones d’entre 8 i 18 anys, tot i que també afecta als nois. Algunes persones neixen amb aquesta desviació espinal (congènita) i d’altres la pateixen per adoptar una posició anormal amb el cap o la cadera (causa més habitual).

Malauradament, en molts casos la causa es desconeix. No obstant això, uns pares atents poden notar que una espatlla és més alta, una cadera més baixa o una cama més curta, causes que fan que la roba no s’ajusti correctament al cos del seu fill/a. Poden presentar-se dolors d’esquena o a les cames que són passats per alt com a simples “dolors del creixement”.

Si es deixa seguir el seu curs, l’escoliosi pot ser més pronunicada al cap dels anys. Els casos més severs poden requerir una operació que inserta vàries vares d’acer per forçar el redreçament de la columna vertebral.

Nosaltres aconsellem una revisió completa per detectar-la en la seva etapa inicial. A continuació, es poden donar accions correctives immediatament. El tractament primari és un pla d’ajustaments quiropràctics específics. Aquests ajuden a millorar la funció i l’estructura de la columna. Els músculs s’enforteixen i la postura també pot millorar.

ACLARIMENTS:

És normal cert grau de curvatura lateral? No. Des de darrere, la columna sembla recta. Quan l’escoliosi és present normalment hi ha dues curvatures: una curva principal en una direcció i l’altra compensatòria en l’altra direcció.

La falta de calci i portar una motxilla pesada poden causar l’escoliosi? No. Tanmateix, hi ha un número cada vegada més elevat de persones que creuen que poden estar implicats en danys espinals no corregits patits durant el naixement. D’altres suggereixen que l’ús de caminadors per accelerar els primers passos del nadó, en realitat escurcen la seva etapa d’anar de quatre grapes, essencial per un correcte desenvolupament de la columna.

Quan és el millor moment per una revisió per detectar l’escoliosi? Com en la majoria dels temes relacionats amb la salut, una detecció primarenca pot millorar la probabilitat de la seva correcció. Els pares savis acudeixen a la consulta d’un doctor quiropràctic poc després del naixement del seu nadó. Seguidament, continuen amb les seves revisions quiropràctiques periòdiques durant els seus anys de creixement.

L’atenció quiropràctica ha ajudat a molts joves a recuperar la seva salut, la seva postura i la seva autoestima.