MIGRANYA

MIGRANYA: “la eficàcia de la manipulació espinal, la amitriptilina i la combinació d’ambdues  teràpies per la profilaxi de la migranya”.

L’objectiu d’aquest estudi és mesurar l’eficàcia relativa de la amitriptilina, la manipulació espinal i la combinació d’ambdues teràpies per a la profilaxi de la migranya. La recerca es basa en 218 pacients amb diagnòstic de migranya. Després d’un període basi de 4 setmanes, als pacients se’ls van assignar a l’atzar 8 setmanes de tractament, després de les quals es va realitzar un període  de seguiment de 4 setmanes.

Es va observar una millora clínica important en els resultats primaris i secundaris en els tres grups d’estudi. La reducció en els punts ordenats de la cefalea durant el tractament comparats amb la línia basi va ser del 49% per la amitriptilina, del 40% per als ajustaments de la columna vertebral i del 41% per a la combinació de tots dos tractaments. Durant el període de seguiment posterior al tractament la reducció des de la línia basi va ser del 24% per la amitriptilina, del 42% per als ajustaments i del 25% per a tots dos tractaments combinats.

Conclusió: No hi ha cap benefici en la teràpia combinada amitriptilina i manipulació espinal per al tractament de la migranya. La manipulació espinal semblava un tractament tan eficaç com ben establert, així com efectiu (amitriptilina) i, sobre la base dels escassos efectes secundaris, s’hauria de considerar com a tractament opcional per als pacients amb migranyes freqüents.

Font: Nelson C.F., Bronfort G., Evans R., Boline P., Goldsmith C. y Anderson A.V.  Centre  d’estudis clínics, Nortwestern College of Chiropractic, Bloomington (Minnesota, EE.UU).